Studioljus

Som med mycket annat finns det en missuppfattning att det krävs dyr proffsutrustning för att gå jobbet gjort. Det stämmer inte alls. Man kan komma undan med billig utrusning och istället kombinera olika ljuskällor med varandra för att lyfta helheten. Att lyckas med ljussättningen är i många fall avgörande för att se till att ditt verk ska framstå som professionellt. Dålig belysning kan förstöra nyttan med att ha en väldigt bra kamera eftersom skuggor och mörker förstör intrycket och skärpan. Däremot kan bra en bra ljusuppsättning göra att en kamera framstår bättre än vad den faktiskt är. Här finns lite att tänka på.

Vårt generella tips är att man utgår från en ljuskälla som man sedan bygger resten av sin ljussättning kring. Din primära ljuskälla lägger grunden som du sedan kan använda övrig belysning för att balansera eller framhäva för att få bästa möjliga resultat.

Studiobelysning

Din primära ljuskälla kan i många fall vara det naturliga ljuset från solen. Det passar utmärkt för utomhusscener eller när du skapar videos för YouTube eller vlog.

I många fall är det bra att matcha den primära ljuskällan med med övrig belysning, det vill säga att mjuk belysning från exempelvis ett fönster bör matchas med mjuk belysning från dina andra ljuskälla. Tänk på att ju större ytarea din lampa har desto mjukare ljus får du. Det passar bra för mjuka och sensuella klipp. Ljuskällor med utformningen som en skrivbordslampa för mycket hårdare ljus, vilket kan ge en hårdare eller coolare känsla. Beroende på scen och känsla du kan förmedla kan du använda hårdare belysning i kombination med mjukt ljus för att förmedla en viss känsla.

Testa dig fram! Laborera och experimentera med ljuset för att hitta nya uppsättningar som tar fram mer ur varje scen och avlastar din kamera.

Se till att ha en uppsättning för hårt ljus och mjukt ljus som du kan falla tillbaka på ifall du kör fast och behöver beprövade metoder för att förmedla ditt budskap som du tänkt.